Parcours en locaties

Voor de KLM Urban Trail Den Haag op zondag 2 juli 2023 is een supergaaf parcours ontwikkeld. Je kunt kiezen voor een korte route van ongeveer 6 km of een lange route van ongeveer 10 km. Vanaf de start ontdek je de binnenstad vol gezellige straten, pleinen, historische gebouwen en andere bezienswaardigheden. 

Let op! Deze pagina bevat informatie over de KLM Urban Trail Den Haag 2023. In aanloop naar het volgende evenement zal de website aangepast worden.

PARCOURSKAART

De start- finishlocatie is op de Lange Voorhout. Je kunt de volledige parcourskaart hier bekijken.

Beeld & geluid

Bij Beeld & Geluid in Den Haag ontdek je alles over nieuws en journalistiek. Na een museumbezoek snap je hoe nieuws jouw blik op de wereld vormt en weet je welke impact het heeft als jij verhalen deelt. Daarnaast is het mogelijk een van onze 12 zalen te huren voor meetings & events. 

Urban Trail Den Haag

Amare

Amare is het nieuwe huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting aan het Spuiplein in Den Haag. Een splinternieuw gebouw met concertzalen, een theaterzaal, studio’s, les- en repetitieruimtes, horeca en nog veel meer. Dit grootste cultuurgebouw van Nederland is ook het huis voor het Residentie Orkest Den Haag, Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Amare is ook een podium van, voor en door de stad. Samen met lokale partners biedt Amare onder de naam Open Amare dagelijks een divers en gratis aanbod voor iedereen.

KLM Urban Trail Den Haag - Amare

Het Hofje van Nieuwkoop

Het Hofje van Nieuwkoop uit 1661 is een Rijksmonument in het centrum van Den Haag. Het is het grootste en één van de mooiste hofjes van Nederland en zeer in trek als woonadres, trouwlocatie en locatie voor zakelijke en culturele evenementen, vanwege zijn ambiance, bijzondere ligging en fraaie architectuur. “Je wordt verliefd op de rust, de eenvoud en intieme sfeer. Het is niet moeilijk je te wanen in vroeger tijden. En stap je de poort uit, dan sta je midden in de stad en ben je meteen weer in de 21ste eeuw.”

KLM Urban Trail Den Haag - Hofje van Nieuwkoop

De 's-Gravenhaagsche Stadsrijschool

De 's-Gravenhaagsche Stadsrijschool is de oudste burgermanege van Nederland, opgericht door koning Lodewijk Napoleon Bonaparte anno 1806. Het monumentale pand is gelegen midden in het centrum van Den Haag en hierom een unieke locatie.Tot op heden is de manege nog steeds volop in gebruik en verwelkomen we elke week zo'n 200 ruiters om paard te rijden op deze prachtige locatie.

Louis Couperus Museum

Het Louis Couperus Museum is een klein particulier museum opgericht in 1996. Het museum is gevestigd op de begane grond van een 19e-eeuws Haags herenhuis aan de Javastraat in de Archipelbuurt. In deze buurt dwaalden en verbleven vele van de personages uit Couperus' boeken. Ook Couperus zelf heeft er op verschillende plaatsen gewoond. De missie van het museum is om het gedachtegoed van Louis Couperus op een artistieke wijze onder de aandacht van het publiek te brengen en zo het culturele aanbod in Den Haag te bevorderen.

Het museum organiseert twee tentoonstellingen per jaar over aspecten uit het leven en werk van Couperus. Verder is er iedere eerste zondag van de maand een activiteit rondom Couperus en kun je met ons gaan wandelen en varen of je verjaardag bij ons vieren. Het museum ontvangt 2500 bezoekers per jaar en is geopend op vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op dit moment is er in het museum de tentoonstelling Louis Couperus, non-binair avant la lettre? te zien. In de tentoonstelling kijken we in een zestal installaties hoe Couperus zichzelf vormgaf, wat zijn tijdgenoten van hem vonden, welke typen personages steeds weer terugkeren in zijn boeken en maken we een brug naar de gender wereld van nu.

Universiteit Leiden campus Den Haag

Welkom bij de Universiteit Leiden in Den Haag! Bij ons loop je via de Spaanse trap naar boven en daarna heb je nog een klimmetje voor de boeg. Maar dat lukt je makkelijk met de energie boost van onze DJ! Via de grootste collegezaal loop je weer naar beneden en ga je nogmaals langs de DJ. Vervolgens swing je de tuin in waar je even tot rust kan komen en verlaat je ons gebouw (voorzichtig!) via een steile afdaling. Zo heb je de universiteit goed ontdekt!

Korzo Theater

Korzo werd in 1913 als een bioscoop onder de naam Corso opgericht. Zesenzestig jaar later sloot de bioscoop zijn deuren. Vandaag is Korzo is hét avontuurlijk theater en productiehuis uit Den Haag met prachtige programma's die sprankelen, durven, schuren en verrassen. Korzo organiseert festivals, voorstellingen en creatieve workshops. Een plaats vol inspiratie.

De Resident

De Resident® bedient sinds 1977 zijn gasten elke dag met plezier, en stelt als voorwaarde kwaliteit in zowel gerechten als service. Je kunt hier terecht voor de allerlekkerste spareribs en premium kwaliteit steaks. Dit restaurant is al meer dan 40 jaar een begrip in Den Haag door de vertrouwde en gezellige sfeer die uniek is. 

Foodhallen Den Haag

Foodhallen Den Haag op “De Haagsche Bluf” is een populaire verzamelplaats voor goed eten en lekker drinken vanuit alle hoeken van de wereld, met gerechten uit 11 verschillende stands. At Foodhallen we celebrate flavors. All day. Every day!


Theater in de Steeg

Een klein, knus vestzaktheater met een lange geschiedenis in het hartje van Den Haag. Grote namen uit de muziek- en cabaretwereld hebben hier opgetreden: Boudewijn de Groot, Herman Finkers, Seth Gaaikema, maar ook Drs P, John Watts en recentelijk ook Iain Matthews. Het theater is tegenwoordig de thuisbasis van diverse (impro)theatergezelschappen en Acoustic Alley.

Provinciehuis Zuid-Holland

Wij samen, iedere Zuid-Hollander, maken de provincie. Zo houden wij ons, als organisatie provincie Zuid-Holland, bezig met dingen die te groot zijn voor de gemeente en te klein zijn voor het Rijk. 

We werken, vanuit het provinciehuis in Den Haag, met trots aan maatschappelijke vraagstukken van morgen. En zien volop kansen in Zuid-Holland, omdat hier ontzettend veel samenkomt. 

 

In ons onlangs gerenoveerde hoofdgebouw zijn oorspronkelijke materialen zoveel mogelijk behouden of opnieuw gebruikt. Zo is verspilling tijdens de renovatie zoveel mogelijk beperkt gebleven. Voor het interieur in ons provinciehuis is er gezocht naar materialen met een verantwoorde herkomst, zoals restmaterialen uit Zuid-Holland. We gebruiken deze bijzondere interieur toepassingen om ervan te leren. Ook de kunst heeft weer een passende plek gekregen in het pand.


Kloostertuin Vincentius

Kloostertuin Vincentius is een verscholen tuin in de binnenstad van Den haag. Het is nog steeds de tuin van de broders van Maastricht die daar al meer dan 100 jaar wonen. Rond een grasveld met een Japanse tempelboom staan meer dan veertig verschillende soorten bomen en struiken. De tuin heeft ook een boskapel waarin getrouwd kan worden en een oude kas met planten. Deze mooie tuin is zeker de moeite waard om doorheen te lopen tijdens de KLM Urban Trail Den Haag!

 

Kafe Kafka

Kafe Kafka is een iconische plek in het hartje van Den Haag. Het restaurant is vernoemd naar Franz Kafka, algemeen beschouwd als een van de belangrijkste literaire figuren van de 20e eeuw. Op deze plek kan je terehct voor een uitgebreid ontbijt, een heerlijke lunch of een uitgebreid diner. Ook voor de 'snelle hap' kan je bij Kafka binnenlopen. Zoals Kafka zei; 'Zolang je eten in je mond hebt, heb je voorlopig alle vragen opgelost'.

 

 

Huis van het Boek

Huis van het boek is het oudste boekenmuseum ter wereld. Laat je verrassen door middeleeuwse handschriften of bijzondere moderne boeken gemaakt door kunstenaars. Nieuwsgierig naar de makers van boeken? Volg een workshop en leer iets over letters, papier, illustraties en boekbanden.

 

Kloosterkerk

De Kloosterkerk is een monument en een gebouw met een verhaal. Als de middeleeuwse hertogin Margaretha van Kleef vandaag de Kloosterkerk zou binnenlopen, zou de ruimte haar nog vertrouwd voorkomen. Het was echt ‘haar’ kerk. Omstreeks 1400 had zij het initiatief genomen tot de bouw van het Dominicaner klooster aan het Lange Voorhout. De kerk heeft een nauwe band met het Oranjehuis, koning Willem Alexander heeft er bijvoorbeeld een belijdenis gedaan en zijn derde dochter Ariane is er gedoopt. 

Sinds de dagen van prins Maurits is de kerk protestants gebleven. De stadhouder zou wellicht opkijken van de diversiteit van de activiteiten die er plaatsvinden, zowel op religieus, als op cultureel gebied. Maar wat het gebouw aan het Lange Voorhout door de eeuwen heen behouden heeft, is haar betekenis voor de stad als ontmoetingsplaats van mensen met elkaar en God.