Parcours (2017)

PARCOURSKAART

 • Eventterrein: Hofplaats
 • Start: Lange Vijverberg
 • Finish: Hofplaats
 • 18 highlights
 • 2 Polar Selfie Points
 • 1 Nissan Reverse Run
 • 1 Verzorgingspost

Het evenementterrein bevindt zich op de Hofplaats. Op dit terrein kun je vanaf 8:00 uur jouw startnummer ophalen, vragen stellen, shirt ophalen, tas achterlaten en hier finish je ook weer na 10.2 km. Dan ontvang je jouw verdiende medaille en een lekker ontbijt. De startlocatie is ongeveer 350 meter lopen op de Lange Vijverberg direct naast de Hofvijver. Hier staan onze DJ en de speaker en loop je zo het parcours op.

Klik hier om de parcourskaart te vergroten

1. HAAGS HISTORISCH MUSEUM

Waar ooit de schutters van het Sint Sebastiaansgilde bijeenkwamen, is nu het Haags Historisch Museum. En wij gaan hier doorheen lopen! In dit museum vind je verhalen van de stad, vroeger en nu. Je ziet o.a.

 • Het bijna 6 meter brede stadsgezicht op Den Haag
 • Haags Jantje
 • Een 15de-eeuwse plattegrond van Den Haag

2. ESCHER IN HET PALEIS

Maurits Escher: koning van creativiteit. In het winterpaleis van Emma, overgrootmoeder van onze Koning, vind je een prachtige tentoonstelling van al zijn werk. We zijn zo trots dat we Escher in Het Paleis mogen toevoegen aan het parcours! Hier lopen we als een van de eerste locaties doorheen.

3. De Resident

De Resident bedient sinds 1977 zijn gasten elke dag met plezier, en stelt als voorwaarde kwaliteit, sfeer en service.

4. 's-Gravenhaagsche Stadsrijschool

Verrassing! Jullie mogen weer op de foto met Anton en Willem bij de 's-Gravenhaagsche Stadsrijschool! En daarna kunnen jullie in de mooiste draf het springparcours afgaan.

5. Paleistuinen

Bij een koninklijk Den Haag hoort vanzelfsprekend ook een koninklijke tuin. Verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief ligt de Paleistuin. Open voor publiek, maar onbekend bij het grote publiek. Een rondje kuieren langs de bloemengazons, vijverpartijen en oude bomen doet je even de sfeer proeven van lang geleden, de tijd van prinsen en prinsessen. In de Paleistuin kun je natuurlijk wandelen en picknicken maar ook op zoek naar kunst, in de bomen bijvoorbeeld. 

6. VENDUEHUIS DEN HAAG

In de categorie ‘Nou dat wist ik écht niet!’ delen we vandaag het oudste en grootste veilinghuis in Nederland: het Venduehuis Den Haag! Het veilinghuis werd opgericht in 1811 door de gezamenlijke notarissen van Den Haag. Het was de Napoleontische tijd, vandaar die frans-klinkende naam. De eerste veiling werd gehouden in januari 1812. Wij gaan door dit historische gebouw én over het grote voorplein lopen!

7. MUSEUM DE GEVANGENPOORT

Vorig jaar was Museum de Gevangenpoort een van de meest bijzondere locaties op de route. Vierhonderd jaar lang was de Gevangenpoort een gevangenis. In 1828 kwam de poort leeg te staan en heeft het twee nominaties voor sloop overleefd. Omdat het zoveel grappige foto's opleverde, hebben we dit museum ook in 2017 teruggebracht in het parcours! 

8. PATHÉ BUITENHOF

Vraagje: hebben jullie ooit weleens door een bioscoop hardgelopen? Nou, zondag 2 juli gaan we dat doen 🎥 🎬
Na bijna 4 km lopen we namelijk door één van de zalen van Pathé Buitenhof! Ook het historische pand is echt een juweeltje. Het stamt uit 1904 en werd ontworpen door architect Joh. Mutters Jr.

9. De Passage

Hardlopen door het oudste (en mooiste?) winkelcentrum van Nederland! De Passage Den Haag is het enige Nederlandse nog bestaande voorbeeld van dit type overdekte winkelstraat. Bij hoge uitzondering is het toegestaan om hier op 3 juli doorheen te lopen met z'n allen. We kunnen niet wachten!

10. HET NUTSHUIS

Het Nutshuis is gevestigd in een voormalig bankgebouw. Van 1921 tot 1992 was hier het hoofdkantoor van de Nutsspaarbank te 's-Gravenhage gevestigd. In 2002 vertrok de bank uit het gebouw. Na een grondige renovatie opende het in 2006 z'n deuren weer als het Nutshuis. Het is een verzamelpand voor maatschappelijke organisaties en locatie voor sociaal-maatschappelijke en culturele bijeenkomsten en evenementen.

In het Nutshuis bevindt zich sinds 2015 ook de tweede locatie van lunchroom Juni uit de Molenstraat. Je kunt hier op werkdagen en zaterdag terecht voor een heerlijke lunch in een huiselijke sfeer.

11. Hofje van Nieuwkoop

Al ruim 350 jaar wonen en leven er mensen in het Hofje van Nieuwkoop. Gesticht als liefdadigheidshofje bood het aanvankelijk onderdak aan minder bedeelde weduwen. Later, zo rond 1730, werden de beknopte woninkjes bevolkt door kroostrijke gezinnen. Tegenwoordig zijn het vooral de eenpersoonshuishoudens die er hun domicilie hebben.

12. PAARD

Paard is een uitgaansgelegenheid in Den Haag die sinds 1972 bestaat. Het biedt in de grote zaal plaats aan 1100 bezoekers en in de kleine zaal plaats aan 300 bezoekers. Daarnaast is er nog een cafe met plaats voor ca. 200 personen.

13. HUMANITY HOUSE

Wat een hele bijzondere locatie gaat worden, is het Humanity House. Hier moet je zeker de tijd voor nemen en rustig doorheen lopen. Het Humanity House vertelt alles over (on)menselijkheid‎. Via een ervaringsreis door het museum voel je hoe het is om in een oorlogssituatie terecht te komen. Ook ontmoet je er 8 mensen die hun indrukwekkende verhaal vertellen over hun vlucht uit oorlog of conflict.

14. Heilige Geest Hofje

Dit hofje was vorig jaar wel heeel leuk! Het 'Heilige Geest Hofje' is opgericht in 1616 en is het oudste Hofje van Den Haag. Trouwens! In de tuin staat de oudste perenboom van Nederland. Deze juttepeer is geplant in 1647 en is de eerste gecultiveerde perenboom. Zo, weer wat geleerd.

15. WIJNHAVEN UNIVERSITEIT LEIDEN

Terug in de schoolbanken! We lopen namelijk door de recent geopende Universiteit Leiden Wijnhaven. Twee voormalige ministeriegebouwen zijn omgedoopt tot een inspirerende en bijzonder studie- en werkomgeving. En we gaan ook over het dakterras!

16. Het Nationale Theater - Studio's

Het Nationale Toneel is in 1988 opgericht onder artistieke leiding van Hans Croiset. Per 1 januari 2017 is het gezelschap gefuseerd met de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui tot Het Nationale Theater.

17. INTERNATIONAAL PERSCENTRUM NIEUWSPOORT

Nieuwspoort is sinds 1962 het exclusieve terrein van journalisten, politici en lobbyisten. Speciaal voor de leden van Nieuwspoort, de zogenaamde Poorters, is er een besloten sociëteit. Hier kan gezegd worden wat binnenskamers moet blijven: dat is de erecode van Nieuwspoort. Daarnaast kun je er terecht voor het bijwonen van verschillende debatten en lezingen of met een eigen evenement of vergadering voor kleine, maar ook grote groepen.

18. Binnenhof

 • 10,2 km

Het Binnenhof is een gebouwencomplex in het centrum van Den Haag, dat al eeuwenlang het centrum is van de Hollandse en Nederlandse politiek.